lauantai 21. marraskuuta 2015

Miten Au Pairiksi?

Suunnitteletko lähtöa au pairiksi? Tässä muutama juttu, joka kannattaa ottaa huomioon ja perehtyä.

Perheen etsiminen
Ensin  täytyy tietysti päättää maa, jossa haluaa työskennellä ja siitä lähteä etsimään sopivaa perhettä kyseisestä maasta. On monia tapoja löytää perhe, kuten eri nettisivustot esimerkiksi aupairnet24 ja aupairworld, mikäli haluat etsiä itsenäisesti perhettä. Molemmissa sivustoissa voi rajata maan, josta hakee ja aupairworldissa jopa kaupungin, jos haluat perheen tietystä kaupungista. Itsenäiselle hakijalle voi perhe löytyä esimerkiksi facebook-ryhmistä. Itse aupparoin Tukholmassa, joten olen mukana ryhmässä "au pair Stockholm". Sieltä näen usein hakemuksiakin. Myös esimerkiksi mollin sivuilta saattaa löytyä ulkosuomalaisia perheitä, jotka etsivät suomalaista lastenvahtia.
Sitten on mahdollisuus hakea jonkun järjestön kautta (esimerkiksi Alianssi), jossa sulla on sen järjestön tuki ja turva koko ajan. Varsinkin, jos lähtee johonkin pidemmälle,voi olla parempi valita järjestön kautta. Maailman toiselta puoleltahan ei noin vain takaisin tullakaan. Ja on maita, joihin pääsee vain järjestön kautta (USA).

Asiat kelan kanssa
Kannattaa lukea tarkasti nämä kelan asiat, varsinkin, jos meinaat aupparoida vuoden tai yli. Kelalle ei pidä sanoa, että saat aupparoinista palkkaa, vaan taskurhaa, muuten et enää kuulu Suomen sosiaaliturvaan, vaikka aupparoisit vain muutaman kuukauden. Jos aupparoit vuoden tai alle kuulut automaattisesti Suomen sosiaalitruvaan ja mikäli et omista eurooppalaistasairaanhoitokorttia, kannattaa se tilata kelan sivuilta. Jotta kaikki asiat saadan järjestettyä, kannattaa varata kelalle aika ennen lähtöä ja käydä juttelemassa ja selvittämässä asioita, ettei sitten maailmalla tule ikäviä yllätyksiä (niinkuin minulle alkusyksystä).

Koti-ikävä
Tähän en itse osannut varautua ollenkaan. Alku on aina rankkaa. Olet uudessa maassa aivan yksin, kun et vielä tunne ihmisiä. Se tuntuu rankalta ja ensimmäiset kuukaudet meneekin usein ihmisiin tutustuessa. Älä jää yksin, vaan ota yhteyttä ihmisiin. Monissa auppari-ryhmissä löytyy myös toisia suomalaisia, johon on aina helppo tutustua,varsinkin, jos paikallisiin on vaikea tutustua! On myös ihanaa saada puhua ja kuulla omaa kieltä maailmalla ja jakaa omia kokemuksia.


Työn rankkuus
On rankkaa asua samassa paikassa, jossa työskentelee. Perheen kanssa täytyy tehdä selväksi työajat ja vapaa-ajat. Viiikonloppusin kannattaa mennä ulos ja tutustua ihmisiin ja uusin paikkoihin, näin saat myös tunteen, että olet oikeasti vapaalla! Alussa olin itsekin hieman varpailla iltaisin ja viikonloppusin, josko mun pitäisi tehdä jotain. Mutta jos sun pitää esimerkiksi arkisin tiskata lasten käyttämät astiat, älä tee sitä viikonloppusin, kun/jos olet vapaalla.
Aupparin hankkivat perheet ovat myös yleensä melkko varakkaita ja lapset usein hemmoteltuja ja kasvatustavat saattavat poiketa suuresti omasta näkemyksestäsi. Älä yritä muuttaa kasvatustapoja, vaan tee se mitä pyydetään, vaikka se tuntuisi oudolta.
Alussa myös lapset saattavat vierastaa sinua, vaikka tulisit hyvin toimeen lasten kanssa ja pitäisit heistä. Älä heitä kirvestä kaivoon heti. Lapset kyllä rohkaistuvat, kun viettävät kanssasi aikaa. Ole siis kärsivällinen.


Muuta
Mene avoimin mielin ja ole oma itsesi! Au pairina opit itsenäisemmäksi, opit uutta itsestäsi ja saat toivottavasti aivan mahtavia kokemuksia!

2 kommenttia:

  1. Olipa kätevä ja ihana postaus! :) Tuli tuosta kielen puhumisesta muuten mieleen, että olis kiva lukea postausta siitä, kuinka ulla on lähtenyt ruotsin puhuminen sujumaan. En kyllä yhtään muista nyt, millainen tausta sulla oli kyseistä kieltä ajatellen, mutta ehkä nappasit pointin? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ruotsi on mun eka kieli, ja vaikka pidin siitä puheessa moonen vuoden tauon, kyllä se sujuu ilman suurempia ongelmia :D Mutta joo tajusin pointin, pistetään mielee! :)

      Poista

Muistathan olla asiallinen kommentoidessasi :)