lauantai 17. lokakuuta 2015

Suomen ja Ruotsin eroja

Julkinen liikenne
Hassuinta ja suuri ero täällä on se, että kun odotat bussia pysäkillä, sun ei tarvitse viittoa bussia niinkuin Suomessa. Bussi pysähtyy, jos seisot pysäkillä. Suomessa, jos unohdat viittoa, ajaa bussi ohi. Täällä kanssa ilmotetaan pysäkit, ne lukee ja ne kuulutetaan, joten täällä osaa aina jäädä oikealla pysäkillä. Musta tää systeemi vois tulla Suomeenkin, niin ois helpompi hahmottaa noita pysäkkejä! Täällä kanssa bussit muistuttaa penkeiltään tommosia pitkänmatkanbusseja (ei hsl-lähibusseja), koska penkit on pehmeet ja kaikissa on turvavyö ja käsinoja.
Ruotsissa mun kokemuksen mukaan julkinen liikenne toimii hyvin, junatkaan ei oo juuri koskaan ollut myöhässä. Metroja menee 4-5 minuutin välein päivällä ja metrolinjoja on paljon enemmän kuin Suomessa. Metroon kun menet, joudut maksamaan, jotta pääset porteista sisään ja metrotunneliin/asemaan. Tällä ei noin vain jätetä maksamatta ja kävellä metroon kuten esimerkiksi Helsingissä. Jos haluat mennä pummilla, sun pitää juosta jonkun takana porttien läpi.
Täällä on kauheasti erilaisia junia on roslagsbana (kulkee osittain maalla autoteitten yli), pendeltåg (niinkuin perus vr), saltsjöbana ja sen lisäksi tietenkin vielä ratikka. Tukholmassa ei oikeasti juuri auto tarvii, koska julkinen liikenne toimii tosi hyvin.

portit metroon   google.sekerjäläiset
Vaikka Suomessa on melko paljon kerjäläisiä, varsinkin Helsingin keskustassa, on täällä huomattavasti enemmän kerjäläisiä kuin Suomessa. Täällä on kunnon keräläisporukoita kadulla, jossa he myös nukkuvat. Monesti kun on baarista tullut mäkkärin kautta kotiin, näkee kerjäläisiä nukkuvan kadulla vilttien alla. Myös varsinkin metrotunneleissa on aina kunnon porukka. He myös tulevat välillä metroihin ja kilistelevät rahakippojaan. Kesäisin he vahtaavat kaikkia muovipulloja, ja saattavat tulla nappaamaan sun tyhjät pullot, vaikka ravintolan terassilta!

kauppa
Täällä kaupassa ei esimerkiksi punnita vihanneksia ja sun muita ite, vaan ne punnitaan kassalla, joten sun ei tarvii muuta kuin poimi hyllystä koriin. Positiivisesti yllätyin, etää kun täälläkin on noita salaattibaareja kaupoissa, että saa ite tehä oman salaatin, ni salaatit ja täytteet on lasiluukun takana, eikä suojana ole vain pientä lasia siinä yläpuolella, kuten esim. Suomen k-marketeissa. On huomattavasti jo hygienisempää. 
Kaupoissa on kyllä ihan parasta pikakassat, jossa voit ite maksaa! Semmosia kuin ikeassakin on. Otat viivakoodit ostoksista, maksat kortilla, otat kuitin ja näytät kuittia niin portit aukee. Itse en oo päässy vielä kokeilemaan muuta kun kaverin kanssa, koska käytän usein vaan käteistä. Käteisestä puheenollen Ruotsissa on kätevät koneet kassalla, josta saat pikkurahat eli kolikot. Kassa antaa sulle setelit takas, mutta koneesta tulee kolikot. Samalla, jos maksat pienillä kolikoilla, laitat ne vaan siihen koneeseen ja se laskee sun puolesta paljonko olet rahaa laittanut! Ite tosin vähän vierastan tota laitetta, mutta se löytyy tyyliin jokaisesta ruokakaupasta.

naapuruus ja ihmiset 
Täällä, missä asun kaikki tuntee toisensa. Naapureiden kanssa ollaan tosi hyvissä väleissä ja oikeasti tunnetaan toisemme. Täällä ei oo mitenkään epätavallista, että pidetään grilli/puutarhajuhlia naapureiden kanssa. Lapset leikkivät kaikkien pihalla, eikä ketään katsota pahasti, jos naapurinlaspi tulee sun pihalle hyppimään trampoliinillä. Meidän naapurit täällä on useasti kesäisin pyytänyt meitä heidän poreammeeseen, aivan huippua! Suomessa ei yleensä olla kovin läheisissä väleissä, sanotaan ehkä heipat ja huomenet, mutta se on siinä. Täällä naapurit juoruilee keskenään ja vahtii toisten taloja/lemmikkejä, jos muut ovat matkalla ja poissa kotoa.
Ihmiset on yleisesti ehkä hieman enemmän ulospäinsuuntautuneita ja ystävällisempiä kuin suomalaiset. Jossain määrin ruotsalaiset on ehkä myös hieman ujoja, mutta esimerkiksi small talk hämmentää mua aina kassalla. En ikinä vastaa mitään, kun en oo varma mitä se just sano, ja kenelle. Suomessa oon tottunut, että sanotaan hinta ja kysytään otetaanko kuitti :D Täällä saatetaan alkaa kyselemään säästä tai ihastelemaan sun ostoksia!

Tämmösiä pieniä eroja oon huomannut, vaikka naapurissa asutaankin! Toivottavasti saitte jostain irti ja ymmärsitte mitä tarkoitin :D

9 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintonen postaus, ja toimiva julkinen liikenne on kyllä tosi iso plussa, mihin ikinä meneekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katotaan kuinka toimiva on talvella, käykö niikun vr:lle :D mutta nyt on kyllä toiminu aivan loistavasti :)

   Poista
 2. Komppaan kyllä sinua täysin. Muutenkin kulttuuri/ihmise on täällä erillaista, länsimaalaisempaa. Suomen taas lähempänä venäjää. Osittain tämän takia suomi ei enää kutsu minua (toivottavasti) Suomessa näkyy vielä sota niin vahvasti ja kun täällä sitä ei ole ollut niin vasta, se vaikuttaa kaikkeen ja eniten ihmisiin. Noista kauåpoista. Nykkään, kun aukioloja ei oo säännöstelty laissa. Kun jotain tarvii, niin kauppaan mars. Itse kun en asunut suomessa pk-seudulla, niin kaupat oli just silloin kiinni, kun niien piti olla auki esim. la illat. Ja jos ei oo tekemistä erikoispyhinä, niin voi lähteä kiertelee kauppoja tai museoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt sanois, että Suomessa sota näkyy, eiköhän yksi iso syy kaikkeen oo ei niin toimiva politiikka :)
   Se on totta, tosin täällä t-by c, kauppakeskus, menee perjantaisin kiinni jo 19-20 :o

   Poista
  2. Olen sitä mieltä, että sota näkyy ihmisissä. Piirteinä, vivahteina, traumoina...

   Poista
  3. Suurin osa niistä, jotka on sodan nähny ei enää edes elä, miten voi olla traumoja jostain mitä ei ole nähnyt tai kokenut? :D Tottakai meidän on täytynyt olla vähän varpaillaan tuon "ihanan" naapurimaan takia mutta silti :D

   Poista
  4. Traumat kulkeutuu osittain myös lapselta lapselle, jos niitä ei käsittele. Sen takia näkyy suomessa esim. monesti katkeruutena ja kateutena. Oon paljon keskustellut aiheesta ihmisten kanssa, kun ollaan mietitty syitä, että miksi en viihdy suomessa. Ja tämä on tullut monesti esiin.

   Poista
 3. Moi! Oon tullu just tänne Tukholmaan aupairiks, nii mietin et haluisitko nähä jossain vaiheessa? ☺️ Oisko siulla vaikka sähköpostia tms mihin voisin laittaa viestiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa oikealla kuvassahan näkyy mun sähköposti :)

   Poista

Muistathan olla asiallinen kommentoidessasi :)